Dieta KETO na zawsze czy na jakiś czas?

Każdy nowy trend na świecie jest zawsze, w 100% trendem precyzyjnie zaplanowanym, opracowanym pod kątem ruchów społecznych, ekspansji, a przede wszystkim popytu, podaży oraz zysków.
Pamiętacie zapewne hasła: Cukier krzepi. Ja tak, mam 52 lata i doskonale pamiętam ten czas. Wychowałam się na tonach cukru w jedzeniu.
Dziś wiemy, czym jest cukier i co z nami robi.

Kolejne modne hasło: Pij mleko, będziesz wielki. Dziś wiemy co robi mleko z naszymi kośćmi.
Kolejne hasło: Pij ileś litrów wody dziennie! (Zdania są podzielone).

Dziś wiemy co się dzieje, kiedy pijemy więcej wody, niż nasz organizm potrzebuje.

Wegetarianizm, weganizm, witarianizm, frutarianizm….

Każdy z tych tematów wart jest oddzielnego wyczerpującego wykładu, gdzie poznamy historię i miejsce powstania tego trendu, włącznie z numerem dokumentu przedłożonego w kongresie.
Trendy powstają zawsze tam, gdzie jest podaż i potrzebny jest popyt. Warto sobie zadać wtedy pytanie, czy skoro teraz np WHO mówi, że mam jeść kilogram sera dziennie dla mojego zdrowia, to czy ja naprawdę tego potrzebuję?

Przerysowany przykład, ale na tej zasadzie to się odbywa.
Mamy teraz wielką modę na dietę Keto. Mnóstwo ludzi na niej chudnie. Keto jest rozsądnym rozwiązaniem w pewnych przypadkach. Eliminuje prawie węglowodany z naszej diety, które w zbyt dużych ilościach są dla nas śmiercionośne.
Ale, nikt nie mówi, że KETO jest dietą LECZNICZĄ i powinna być stosowana tylko i wyłącznie w przypadku chorób, które nie rokują szans na poprawę. To nie jest dieta do stosowanie zawsze.

Podobnie jak 5 posiłków dziennie, również może być stosowanie maksymalnie rok i jest bardzo potrzebna, ale jest CZASOWA!
Kiedy przerzucamy się na keto, a potrzeby naszego organizmu, przede wszystkim mózgu na węglowodany nie znikają, organizm musi przestawić się na szukanie energii z innych źródeł.
Uruchamia procesy rezerwowe, które są nienaturalne i zarezerwowane na specjalne okazje. Organizm musi się wtedy bardziej pofatygować, aby wytworzyć ciała ketonowe, które dostarczają energii.

Dieta Keto ma wspaniałe wyniki w uzdrawianiu, ale zdrowy człowiek nie powinien nigdy uruchamiać ketozy w swoim organizmie, ponieważ organizm zdrowy, to organizm, który nie musi sie wysilać.

Wysiłek w naturze jest nienormalny i świadczy o zaburzeniach. Zawsze to powtarzam, że natura nie wydatkuje niepotrzebnie swojej energii i zawsze dąży do równowagi, zatem…
Jeśli chorujemy, mamy ciężkie stany, keto jest świetnym rozwiązaniem przy swoich 20-30 gr węglowodanów na dzień. Natomiast jeśli nic nam nie dolega, dieta musi być urozmaicona.
Zresztą najlepszym doradcą jest nasze własne ciało, tylko trzeba się dokładnie w niego wsłuchać i można się tego nauczyć.

Jest kilka metod, dzięki którym można w fenomenalny sposób i bezbłędnie określić, czego nasz organizm potrzebuje w danym momencie, nawet jeśli jesteśmy zagrzybieni po uszy (a większość z nas jest), to i tak wyłapiemy właściwy sygnał pochodzacy z jelit, a nie z mózgu.

Nasza polska kuchnia jest optymalna dla naszej genetyki i naszej szerokości geograficznej. Trendy w jedzeniu się zmieniają, ale nasze geny potrzebują co najmniej 40 tysięcy lat na naturalną modyfikację, więc nie łudźcie się, że nagle będziecie mieć pożytek np. z chlorelli, do której przystosowany jest tylko i wyłącznie genom azjatycki.

Jedzenie musi być dostosowane do miejsca, w którym żyjemy. To miejsce zapewnia nam wszystko, co potrzebne jest do życia w zdrowiu. Zauważcie, że mnóstwo osób emigrujących ma problem z wagą. Wiem, bo prowadzę takie osoby, poza tym sama jestem na emigracji i mam osobiste doświadczenia w tej kwestii.
To by było na tyle, na dziś ? Miłego dnia ❤

Najnowsze wpisy

Subskrybuj stronę

Wpisz swój adres e-mail, aby zasubskrybować tę stronę i otrzymywać powiadomienia o nowych postach przez e-mail.

Skontaktuj się

W każdej chwili możesz się z nami skontaktować pisząc maila na poniższy adres.

    info@szczuplaizdrowa.pl

Nasz Fanpage

Archiwa

Co Ty o tym myślisz?