Halibut pieczony z cytryną i koperkiem

Halibut atlantycki, halibut biały, kulbak biały, kulbak (Hippoglossus hippoglossus) – gatunek morskiej ryby z rodziny flądrowatych (Pleuronectidae). Jest największym przedstawicielem tej rodziny.
Występowanie: Północna część Atlantyku w rejonie okołoarktycznym od wybrzeży Kanady i Grenlandii na północy, poprzez strefę północnego obszaru Morza Północnego po Morze Białe, oraz do północnych obszarów Zatoki Biskajskiej. Sporadycznie spotykany w rejonie Morza Bałtyckiego. – za Wikipedią.

500 g halibuta
Pęczek koperku
Kilka gałązek tymianku
1 cytryna
Sól, pieprz

Przygotowanie
Piekarnik nastaw na 180 stopni
Halibuta oprósz solą i pieprzem. Rybę obłóż plastrami cytryny i koperkiem.
Zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika.
Po 10 minutach odwiń ostrożnie folię i piecz jeszcze kolejne 10 minut

Wskazówki
Podawaj z sałatką z roszponki z pomidorkami koktajlowymi

Co Ty o tym myślisz?