Lekarze i grabarze mają pełne ręce roboty

Mąka, która zalega dzisiaj na półkach sklepowych w wielkiej obfitości to zwykły szmelc rafinowany acetonem.
Prawdziwa mąka była wtedy, kiedy rolnik niósł jeden worek ziarna do młyna, tam na żarnach mielił zboże i wracał do domu z najlepszą na świecie mąką.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Potem zanim upiekł chleb, zrobił zaczyn. Prawdziwy, bez drożdży, z charakterystycznym szczepem bakterii dla danego rodu. Taki zaczyn dojrzewał co najmniej 72 godziny. Ten zaczyn dojrzewał zawsze w bardzo charakterystycznym pojemniku…

Chleb pieczony na zakwasie nigdy nie jest kwaśny, jak ten na drożdżach czy żurku. Chleb na prawdziwym zakwasie jest lekarstwem dla jelit i prawdziwym pożywieniem dla naszych bakterii, które odwdzięczą się nam, produkując wszystkie potrzebne witaminy.

Panie pytają mnie: co zamiast chleba?
Ja się pytam: czy musi być coś zamiast?

Jeśli masz dostęp do czystej mąki, nierafinowej, takiej, która po miesiącu zacznie jełczeć, zrób zakwas, upiecz sobie chleb. Masz gwarancję, że leczysz jelita.

Zboża to mój ukochany temat. Dzięki dzisiejszym zbożom lekarze mają pełne ręce roboty. Grabarze też…

Najnowsze wpisy

Subskrybuj stronę

Wpisz swój adres e-mail, aby zasubskrybować tę stronę i otrzymywać powiadomienia o nowych postach przez e-mail.

Skontaktuj się

W każdej chwili możesz się z nami skontaktować pisząc maila na poniższy adres.

    info@szczuplaizdrowa.pl

Nasz Fanpage

Archiwa

Co Ty o tym myślisz?