Sałatka z krewetkami i arbuzem

Sałatka z krewetkami i arbuzem

Nie ma to, jak mieszanie róznych smaków i wyszukiwanie najbardziej wyrafinowanych kompozycji. Sałatka w wykonaniu Kamili, podbija podniebienia naszych podopiecznych.

20 Minut

3 Porcje

Medium

Składniki

  • 100 g krewetek (waga po smażeniu)

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 plasterki papryczki chili

  • 15 g natki świeżej kolendry

  • 200 g arbuza

  • Garść rukoli

  • Garść prażonych nasion słonecznika

  • Sok ze świeżo wyciśniętej połówki limonki

sposób przygotowania

  • Kolendrę posiekaj. Rozpuść masło na dużym ogniu, wrzuć na 20 s. plasterki czosnku, wlej sok z limonki, dodaj chili i wrzuć krewetki.
  • Smaż na silnym ogniu 3 minuty (nie dłużej, bo krewetki stwardnieją i stracą jędrność).
  • Na koniec wsyp kolendrę i smaż jeszcze 30 s.
  • Na talerzu wyłóż sałatę, pokrojonego w kostkę arbuza, usmażone krewetki.
  • Całość posyp słonecznikiem.
  • Smacznego!